Tag udgangspunkt i den entré du har

Når det kommer til indretning af entré, er det vigtigt at tage udgangspunkt i rummet, du skal starte med den entré du har. Alt for mange begynder at tænke hvordan de gerne vil have det, helt uden at tage højde for det rum de har med at gøre. 

Dette går hurtigt galt, for indretning handler om at få mest muligt ud af det konkrete rum. Derfor bør du tænke nøje over lige præcis din entré og hvad der er bedst for den. Vi vil her starte med at se på tre udbredte typer entréer og hvordan du får mest ud af dem. 

Den smalle entré

Første type entré vi skal se på, er den smalle entré. Denne er ganske udbredt, både i lejligheder, men også i mange fleretagers huse, for eksempel murermestervillaer, hvor trappen ofte er i entréen. Uanset hvorfor din entré er smal, så handler det om at udnytte dens største force: længden. Længden af entréen gør, at du egentlig kan have ganske god opbevaringsplads i forhold til dens størrelse. 

Vælg for eksempel en eller flere lange knagerækker og kombiner med lange skoreoler. Undgå at opbevaringen går for meget ”ud i rummet”. Lad det hellere blive langs væggen og så løbe langs hele væggens længde. Et andet trick er at få fat i et langt spejl, eller sætte flere spejle sammen. På den måde skaber du illusionen om et større rum, og får et langt, flot rum.

Den lille entré

Meget små entréer er også meget udbredte. Her er det dog næsten udelukkende lejligheder der har dem. Når det gælder indretningen af små entréer, er der en regel der står over alle andre: back to basics! Det handler om at skære ned til det allermest nødvendige. For eksempel skal du undgå for mange knager. 

For mange jakker vil få rummet til at virke rodet og endnu mindre. Opbevar kun de jakker du bruger mest i din entré. Køb også gerne skoreoler hvor skoene ”står op”. På den måde rækker de ikke for langt ud i rummet og tager vigtig plads. Vælg også gerne nogen der kan hænges op. Reoler der hænger, i stedet for at stå på gulvet, går sådan, at rummet føles større. 

Den store entré

Indtil videre har det handlet meget om mangel på plads, så man skulle tro at den store entre ikke var et problem. Dette er dog en fejltagelse at tro. En stor entre kan være mindst lige så svær at indrette som en lille eller en smal. Dette skyldes, at et stort rum meget nemt kan føles tomt og at man hurtigt kan have meget spildplads og mange spildte muligheder i en stor entré.

Det er dog vigtigt at påpege, at du ikke skal lade dig friste af tanken om bare at fylde entréen op med tøjopbevaring. I så fald skal det gøres stilfuldt og på en måde så du undgår rod. Desuden er der meget bedre ting at putte i entreen. 

For eksempel kan det være meget lækkert at have et par stole og et lille bord. Det er hyggeligt at kunne opholde sig i entréen, særligt hvis du holder en fest. Entréen er ofte et undervurderet sted at trække sig tilbage, og få en snak under fire øjne, væk fra alt larmen.

En anden god ting at sætte i entréen er planter. Planter er geniale hvis du vil fylde et rum op, uden at det føles som om det virker mindre. Det grønne åbner rummet op, og sætter du lidt godt med planter ind, kan du få følelsen af, at entréen er et mellemrum mellem udendørs og indendørs.

Hvad skal der være i entréen?

Nu hvor vi har set på hvordan du kan udnytte rummet, er det værd at kigge på hvad der så skal være på i det rum. Der er nemlig et par ting du bør overveje i alle entréer. Dette er ikke en udførlig liste, men den gælder alle typer entréer og stilarter, og dækker også nogle ret udbredte fejl når folk skal indrette deres entré.

Sørg for siddepladser

En ting folk ofte glemmer når det kommer til indretning af entré, er at sørge for siddepladser. Dette er dog en ret vigtig del af indretningen af entréen. Særligt når du skal have sko på, er det irriterende ikke at kunne sidde ned. Siddepladsen bør dog igen matche den type entré du har. 

Vi har allerede snakket om at have nogle stole og et bord i en stor entre. En anden løsning, der kan være mere pladsbesparende, at have en bænk med opbevaring som siddeplads. På den måde har du siddeplads til flere personer, og kan samtidig have opbevaring. En oplagt mulighed er at kombinere skoreol og siddeplads.

Har du en meget lille entré hvor en sådan bænk slet ikke er mulig, kan du overveje en klapstol på væggen. Der findes en del stole kan hænge på væggen og så klappes ned, når der er brug for dem. På den måde tager du ingen plads i entréen, udover når du skal bruge siddepladsen.

Lille spejl på væggen der

Et spejl er også essentielt i en entré. Det er da også de færreste der glemmer det, men der er mane smarte ting man kan gøre med et spejl – vi har allerede set på hvad det kan gøre for en smal entré. Et godt sted at starte, er med et spejl i fuld højde. I en lille entre kan dette hænge på en dør, for at give lidt ekstra plads.

Alternativt findes der flere spejl- og stumtjener-kombinationer. På den måde kan du få både opbevaring til jakker og spejl i et. Det du dog altid skal huske på, er at positionere spejlet så det gør rummet større. Tænk gerne over hvor der kommer naturligt lys fra, og placer spejlet så det fanger dette lys og sender det videre i entréen.

Skjult og åben opbevaring

Sidste råd handler om jakke- og tøjopbevaring. Overordnet set er der to typer af sådan opbevaring: åben og lukket. Eller sagt med andre ord: med eller uden låger. Dette er vigtigt at overveje, da begge har svagheder. For meget åben opbevaring kan give et rodet indtryk, mens for meget lukket, særligt i entréen, kan være meget upraktisk.

Derfor bør du have en grad af kombination. Igen er det vigtigt at forholde dig til rummet. Har du en lille entré, så få så meget lukket opbevaring væk som muligt. Gem jakker, og andet du ikke bruger i hverdagen, andre steder – i dit normale tøjskab, under sengen og så videre. Hav så eventuelt bare en stumtjener eller enkelt knagerække i entréen.Som vi har talt om, er knagerækker, gerne lidt lange, ideelle til smalle entréer. Har du derimod pladsen, er en rigtig god kombination et stort, lukket tøjskab til diverse jakker og overtøj, og så en stumtjener til dine hverdagsjakker. Dette kan også gælde i en knap så stor entré, men her kan det med fordel være et skab med spejllåger. På den måde får du brugt en masse gode kneb i ét hug i indretning af din entré.