Selvom rigtig mange danskere efterhånden er klar over, hvordan man uden at gøre skade på sig selv skifter en el-pære i hjemmet, så er det altså ikke alle ting, der sådan uden videre kan ordnes. Mange glemmer nemlig at have den fornødne respekt for elektriciteten, både når de skal skifte ting ud i hjemmet og så får stød, men også i forhold til de ting der sker, når der ikke er opsyn fra en elektriker. Flere medier har i årenes løb kunne rapportere om brandulykker i hjem, der er sket ved sjuskefejl, angående elektricitet. Det være sig en PC-oplader, der blev brandvarm tæt ved et tæppe eller andet tøj og derved startede en brand, eller el-systemer, der ikke var blevet tjekket i årevis. Hvorefter et lyn slog ned i det gamle system og resulterede i en brand.
Derfor er det enormt vigtigt – både for din egen sikkerhed, men også andres – at du er klar over, hvilke ting, du selv kan ændre og hvordan, men samtidig også ved, hvornår du bør kaste håndklædet i ringen og ringe efter en professionel el-installatør. Det er ingen skam at overlade arbejdet til en fagmand, særligt ikke, hvis det i sidste ende kan spare dig og husstanden for en dyr regning i fremtiden.
6 gode råd til at forebygge el-ulykker
Der er mange gode råd, der kan være præventive i forhold til at undgå el-ulykker i hjemmet. Selvfølgelig kan der opstå ulykker ud af ingenting, men med disse råd i baghovedet kan du i hvert fald selv gøre en indsats for, at ulykken ikke har skyldes din mangel på forsigtighed.
- Du må selv skifte eksisterende stikkontakter, hænge lamper op og tilslutte den til en roset, skifte stikpropper og ledninger, hvis du vel og mærke ved hvordan det skal gøres. Men så snart du kommer i tvivl om, hvordan arbejdet skal foretages, så er det livsvigtigt, at du ringer efter en fagmand og får gode råd. Eller får en elektriker ud og kigge på det så snart som muligt.
- Hvis du med det blotte øje kan se gnister ved kontakten, ofte får mindre stød eller kan se noget af ledningen, der stikker ud af jordforbindelsen, så skal der gøres noget ved problemet med det samme, inden det udvikler sig til noget langt værre. Det er de små ting, der udgør faresignalerne.
- Lær dit hus at kende og find ud af, hvor der er størst risiko. Er det ved det gamle loft og forbindelserne deroppe, er det de mørnede ledninger bag ovnen, eller er det sikringerne, der er lidt løse. Hvis du er forberedt på, hvor der kan ske ulykker, så er det også nemmere for elektrikeren at finde frem til en løsning på et eventuelt problem.
- Støv i for store doser kan være med til at starte en brand. Så husk at gør rent ofte, særligt i nærheden af stikkontakter. Især dem, der ligger gemt bag køleskabe, ovne og så videre. Det gælder også, når du sætter en oplader til. Sørg for, at der er rent omkring den, så den ikke sætter i brand, hvis du lader den være i længere tid. I samme overbæring er det en god huskeregel at sætte iPhone-opladere og computeroplader langt væk fra eksempelvis tøj, da varmen kan få tøjet til at selvantænde.
- Lad være med at overbelaste dine stikkontakter. Hvis du overbelaster en stikkontakt over længere tid, så kan den risikere at kortslutte og derved bryde i brand. Sørg derfor at bruge så mange forskellige stikkontakter som muligt, for at undgå førnævnte overbelastning.
- Test den automatiske afbryder på HPFI/HFI- relæet to gange om året. Hvis den sætter sig fast, på grund af at den ikke bliver benyttet eller løsnet i ny og næ, så stor du i en livsfarlig situation ved brand eller andre former for kortslutninger i huset. Den afbryder er nemlig yderst vigtigt, da du på den afbryder strømmen og derved kan forhindre, at en igangværende ulykke kan udvikle sig til en katastrofe.
Generelt kan man sige om disse råd, at der er en bestemt ting, der går igen og igen. Nemlig omtanke. Ligeledes sund fornuft, for hvis du bare er opmærksom og ikke er skødesløs med installeringer og dit el-forbrug, så er du ikke i den yderste farezone. Og hvis du er i tvivl, så husk at ringe til en elektriker eller el-installatør, der kan vejlede dig i forskellige situationer.