At holde fliserne præsentable kan være en svær opgave i Danmark. Vejret herhjemme giver nemlig alger de bedste levevilkår. Når algerne sætter sig på flisens overflade, vil de langsomt nedbryde overfladen. Derfor er det vigtigt at komme problemet til livs med den rette fliserens. Hvis der er tale om meget overfladisk snavs, så kan du starte med vand og en stiv kost. I langt de fleste tilfælde vil dette være tilstrækkelig. I andre tilfælde hvor algerne virkelig har sat sig fast, kan du gøre brug af et algemiddel. Her skal du huske at vælge et godkendt produkt, da det ikke er alle midler der må bruges i en algebehandling.

Der findes ligeledes maskiner og højtryksrensere som du med fordel kan overveje. Det er dog altid en god idé at vende disse muligheder med dit lokale algefirma eller der hvor du køber dit algemiddel. En anden side af sagen er udgifterne, som det koster at erhverve udstyret til en fliserensning. Dette kan snildt løbe op i flere tusinde, hvilket du bør have i mente. Ofte kan det være billigere at vælge en fliserensning, hvor priserne typisk ligger på 700-1.200 kr. for en algebehandling. Der er altså stor forskel på priserne, da nogle firmaer benytter ekstra gebyrer for f.eks. kørsel. Husk derfor at læse det med småt før du køber.

Skal du fliserense med tryk eller en kost?

Hvis du vælger en fliserens med højtryksrens, så skal du holde strålen i en vinkel på maksimalt 30 grader i forhold til dine havefliser. Dette giver den mest effektive rensning. Kommer du for tæt på fliserne kan du gøre mere skade end gavn på flisernes overflade. Sker det at overfladen bliver ødelagt, vil flisen miste sit beskyttende lag og vil dermed nedbryde hurtigere. Sæt derfor højtryksrenseren på det laveste og hold afstand for ikke at gøre skade.

Der findes dog også andre muligheder. Du kan f.eks. prøve at stryge skarpkornet sand ud over fliserne og feje sandet frem og tilbage med din kost. Dermed kan kornene virke som sandpapir der sliber fliserene på overfladen. Samtidig er det en god måde til at få lidt sand ned imellem stenene. Fugesand er både forebyggende mod mos, snavs og ukrudt, hvorfor det er vigtigt at have sand imellem fliserne. Ukrudt er nemmere at forebygge end at behandle. Held og lykke med din fliserens.