Mange danske gulvafløb er ikke monteret ordentligt, og det betyder, at flere danskere til dagligt bryder loven, uden at de har nogen som helst bevidsthed om det. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få tjekket om dit kloakafløb er, som det skal være. Hvis du skal gøre det, er den nemmeste løsning helt klart at tage fat i en VVS-mand, der kan hjælpe dig med at tjekke gulvafløbet for ulovligheder. Du kan dog også selv sørge for at tjekke det, hvorefter professionelle bør stå for selve vedligeholdelsen. Her får du en udførlig guide til, hvordan du tjekker afløbet for ulovligheder.

Guide: Sådan tjekker du, om dit gulvafløb er ulovligt

Det er meget simpelt at finde ud af, om det afløbssystem, man har i hjemmet, overholder loven. Følger du få trin, kan du meget nemt finde ud af det.

  • Fjern den øverste rist
  • Tjek, om der er en synlig betonkant mellem dit gulvafløb og afløbsskålen

Hvis du opdager, at der er en synlig betonkant imellem de to ting, betyder det, at dit kloaksystem er ulovligt. Grunden til, at denne konstruktion er ulovlig er, at den kan føre til store vandskader. Det fandt man dog først ud af i 1974. Derfor var det først der, at der blev ændret ved lov, at gulvafløbene skulle være VA-godkendt. Herved er det kun afløb, der er lavet efter 1974, der reelt er ulovlige at have installeret. Du kan bl.a. finde et VA-mærket gulvafløb her.

Det ændrer dog ikke på, at det kan være meget skadeligt for dit hus, hvis du har den gamle gulvafløbskonstruktion i din kælder eller i dit badeværelse. Du bør derfor sikre, at dit afløb er tæt, og at det overholder loven ved at kontakte et VVS-firma, eller ved at følge førnævnte trin. Jo længere du venter, desto større kan de eventuelle skader på dit hus blive.