Har du et gammelt hus, så skal du være meget påpasselig med behandlinger af murværk og facade, da det i værste fald kan gøre mere skade end gavn. Dette gælder også brugen af kemiske behandlingsmidler til rengøring af facader m.v. Det betyder dog ikke, at du ikke kan rense facaderne. Det kræver blot, at du er nænsom og forsigtig i udførelsen, da facaden kan være langt mere skrøbelig. En tør sandblæsning kan f.eks. også ødelægge facaden på et gammelt hus, hvorfor det er vigtigt, at tænke sig godt om før man vælger en behandling og virkningen heraf.

Sådan redder du gamle mursten med en facaderens

Det kan være godt for din bolig med en facaderens, men det er vigtigt at være klar over, hvad den kan tåle af behandlingsformer. Der findes idag mange forskellige facadebehandlinger på markedet:

  • Selvom sandblæsning af murstensfacader ikke er lige så skadeligt, som man troede på et tidspunkt, skal man stadig være opmærksom. Efter sådan en behandling bliver facaden nemlig mere modtagelig over for snavs.
  • Man skal også være påpasselig med at anvende kemiske behandlingsmetoder, specielt hvis man har en kalket facade.
  • Derfor er der ingen tvivl om, at den bedste løsning er at finde en hånd børste frem og på den måde bløde snavsen op med tilhørende vand. Herefter er det muligt at børste skidtet af, hvis man blot lægger lidt kræfter i.

Det er ikke altid, at det er nødvendigt at behandle facaden med en facaderens men ønsker man en smuk og præsentabel facade, så er det godt givet ud. Facader kan både blive ramt af alger, snavs og kalk, hvilket en rengøring er svaret på. Omvendt kan det også være en vis charme ved en gammel facade som har det rustikke look. Det er altså et spørgsmål om smag og behag, hvordan og hvornår en facaderensning bør komme på tale. Det kan være en god idé at snakke med en fagperson, inden man vælger én af ovenstående behandlingsformer. Det er trods alt nemmere at gøre det hele rigtigt første gang.